פריצת דיסק בגב

עם פיזיותרפיה ניתן לחזור לתפקוד תקין ללא כאבים, טפלו עוד היום.

פריצת דיסק: תפקיד, תסמינים, גורמים ודרכי טיפול אפשריות

תפקידם של הדיסקים בעמוד השדרה

לפני שנרחיב אודות פריצת דיסק בגב, נעצור להסביר מהם אותם דיסקים שיושבים בעמוד השדרה. ובכן דיסקים הם אותם מבנים מעגליים ורכים שמורכבים משתי שכבות. משכבה פנימית שעשויה מחומר רך ומשכבה היקפית שנחשבת יותר קשיחה. בעיקרון הדיסקים משמשים כמבנים המאפשרים תנועות קטנות בין החוליות וכבולמי זעזועים – מפרידים בין כל זוג חוליות בעמוד השדרה. מכאן כאשר המעטפת החיצונית של הדיסק נפגעת (נקרעת), החומר הפנימי (החומר הרך) בולט ואף פורץ החוצה, עובדה שעשויה להוביל לאותם מיחושים קשים.

פה יש להפריד בין שני מצבים: אם החומר הרך רק בולט, מדובר במושג הרפואי "בלט דיסק", אך אם בעקבות הפגיעה החומר הרך פורץ החוצה, הרי שכבר מדובר בפריצת דיסק בגב. פה נציין ששתי התופעות עשויות להופיע לכל האורך של עמוד השדרה, אך בעיקר ב"עמוד השדרה הצווארי" וב"עמוד השדרה המותני" (מקומות בהם התנועות גדולות יותר).  

פריצת דיסק יכולה להופיע עקב פעולה קיצונית של הגוף או מעצם משחיקה טבעית של הגוף בליווי גורמים כגון ישיבה ממושכת ולא נכונה. כאשר יש אנשים שיסבלו מכך מאוד באופן שיפר את שגרת החיים, ומנגד יש אנשים שחווים פריצת דיסק מבלי להיות מודעים לכך. עם זאת, פה נעצור לדון כיצד ניתן לסייע לאותם אנשים שסובלים מהתופעה באופן משמעותי, וכמובן שעל הדרך נעצור להבין מהי פריצת דיסק בגב, מהם הגורמים, מהם התסמינים ומה ניתן לעשות כדי לחזור למוטב.

גורמים שנוגעים לתופעה ולאפקט הכאב

פריצת דיסק עשויה לקרות עקב בלאי טבעי של הגוף וכמובן שגם בעקבות תנוחות לא נכונות, תנועות נגד התנגדות חזקה, חבלה ועוד.

מתי אם כן חשים כאבים? כאשר הבליטה או החומר הרך שפורץ החוצה לוחץ על שורשי העצבים שעוברים לצד הדיסק, או כאשר החומר הרך לוחץ על חוט השדרה. כשאחד משני המצבים קורה, נחוש בכאבים שמוקרנים מעמוד השדרה, בהתאם לחלק שעליו לוחץ החומר, כלומר ייתכן שהכאב יוקרן לשוק, ייתכן שהכאב יוקרן לכף הרגל וכן הלאה. עובדה זו מסבירה מדוע מי שסובל מפריצת דיסק בעמוד השדרה המותני, יכול  לסבול מכאבים בגפיים התחתונות ולא בגפיים העליונות (העצבים שיוצאים ממקטע זה משפיעים על הגפיים התחתונות).

בין בלט ופריצת דיסק בגב

ציינו שקיים מצב של בלט וקיים מצב של פריצת דיסק, ופה נעצור להסביר לעומק מה מבדיל בין השניים, אם כי מראש נציין ששני המקרים עשויים להוביל לכאבים ממושכים שפוגעים בשגרת חיים בריאה. כמו כן, ראוי להבין שעוצמת הכאב כלל אינה תלויה ברמת השחיקה.

בעיקרון ההבדל העיקרי שבין בלט ופריצת דיסק בגב היא:

  • בלט – בעקבות לחץ של החומר הרך (הגרעין) על המעטפת, האחרון מתחיל לבלוט מעבר לגבולותיו הרגילים  ומפריע למהלך התקין של מבנים שכנים כגון עצב אשר יוצא מעמוד השדרה.
  • פריצת דיסק – במצב זה הסיבים הפיברוטיים שמקיפים את הדיסק קרועים באופן משמעותי, כך שחלק מהגרעין מתחיל  לפרוץ החוצה.

תסמינים

תוהים לגבי פריצת דיסק תסמינים? כפי שהקדמנו וציינו, פריצת דיסק כלל אינה מחייבת שנחוש בכאבים, ואף הממצאים מראים שרוב האנשים שלוקים בפריצת דיסק בגב אינם מודעים לתופעה. עם זאת, מי שכן חש בפריצת דיסק עשוי להעיד על שלל תופעות לא נעימות. יש מי שירגיש הירדמות מקומית בעור, יש מי שיחוש עקצוצים או שרירים תפוסים, יש מי שיחוש בכאבי גב, יש מי שיחוש כאבים בגפיים ויש מי שיחוש בשילוב של מספר תסמינים. כמו כן, במצבים מסוימים התסמינים עשויים להחריף, ואף ייתכנו תופעות מאוד חמורות, כגון פגיעה בעצבים המוטורים, כולל שיתוק וחולשת שרירים. יש לציין שבמקרים של חוסר שליטה בשרירים או בשליטה על סוגרים יש לפנות מיידית לביה"ח.

מצבים נדירים שמצריכים סיוע מידי

אם פתאום חשים חולשה משמעותית בשרירים (ואף שיתוק), אם פתאום חשים לחץ משמועתי על שלפוחית השתן/ פי הטבעת / או באיבר המין, או אם אין שליטה על הסוגרים (גם מבלי לחוש בכאבים נלווים), רצוי לפנות במיידי ומבלי להתמהמה למיון.

מי עשוי לסבול מפריצת דיסק?

אם נבחן שורה של גורמים חיצוניים, נמצא שיש אנשים שיותר נוטים לסבול מפריצת דיסק. מדובר באנשים שמשתייכים לאחת מהקבוצות הבאות:

  • אנשים שסובלים מעודף משקל – משקל יתר מעמיס על עמוד השדרה.
  • אנשים שמרבים לשבת ולא מרבים לנוע – הדיסקים זקוקים להזרמת דם תקינה.
  • הורים לתינוקות – הורים שנושאים תינוק זמן ממושך על הידיים בצורה לא נכונה וללא מנשא מתאים.
  • נהגים – ישיבה ממושכת על מצע רוטט אינה מטיבה עם החוליות.
  • מעשנים – בין היתר סיגריה מכילה חומרים שרעילים עבור הרקמות של הדיסק.
  • אנשים שמעמיסים משקלים כבדים באופן תדיר – הרוב המכריע אינו מקפיד להרים נכון משא כבד – מפעילים את הגב במקום את הרגליים.
  • אנשים בעלי שרירי גב חלשים – כאשר מרימים משקל רב לצד שרירי גב חלשים, העומס "נופל" על הדיסקים, במקום על השרירים.
  • אנשים שנדרשים להתכופף הרבה – התכופפות לא נכונה עשויה לפגוע בעמוד השדרה.
  • עיוותים מולדים בעמוד השדרה – עיוותים עשויים להוביל לפיזור משקל לקוי, להרס של הדיסקים.

לצד כל זאת ראוי לציין שגם ישנה נטייה גנטית – גורם מרכזי להתמודדות עם פריצת דיסק. הנטייה הטבעית עשויה להיות רלוונטית למבנה של הדיסקים ואף לאופי שבו נעים ומתהלכים.

הקושי שטמון באבחון פריצת דיסק

חשוב לדעת! גם אם סובלים מכאבי גב או מהקרנות לגפיים, וגם אם בדיקה מעלה שיש פריצת דיסק (באמצעות בדיקת MRI), אין זה בהכרח אומר שמקור הכאב נוגע לפריצת דיסק. כאמור ל65% מהאוכלוסייה יש פריצת דיסק, כך שייתכן שהפריצה אינה זו שאחראית על הכאבים, אלא אלמנט אחר. מוקד הבעיה עשוי להיות טמון בשרירים, במפרקים וכדומה. מכאן שהשלב הראשון בדרך להחלמה מלאה נוגע לאבחון מקצועי, כך שמאוד חשוב לעבור אבחון אצל פיזיותרפיסט מנוסה ובעל מוניטין מצוין.

פיזיותרפיסט מקצועי יבצע תשאול מקיף ובדיקה קלינית אשר יכולים לכוון על מקור אפשרי של הכאב או הגבלה. בהתאם לממצאים ייקבעו מטרות הטיפול והתכנית הטיפולית אשר יכול לכלול מגוון של טכניקות טיפוליות כגון טיפול במגע, תרגול, דיקור, שיטת מאליגן, אלקטרותרפיה, טייפינג ועוד.

טיפולי פיזיותרפיה מסייעים במגוון מישורים

לצד העובדה שטיפולי פיזיותרפיה נועדו לטפל במקור של הבעיה, הם גם אמורים לסייע במישורים הבאים:

טיפולי פיזיותרפיה אמורים:

  1. להקל על הכאבים.
  2. לשפר את יכולת התנועה.
  3. לייצב ולחזק שרירים שנמצאים מסביב לאגן ומסביב לעמוד השדרה.
  4. לשפר את התנועה של המערכת העצבית.
  5. להדריך כיצד נכון לבצע מגוון פעולות יומיומיות מבחינה ארגונומית (למשל הענקת טיפים ותרגול לגבי נשיאת משקלים וישיבה נכונה).
  6. להעניק טיפים למניעת הישנות התופעה.
  7. תחזוקה ופעילויות למניעת.

סובלים מפריצת דיסק? כך תשיגו הקלה!

ראשית נציין 4 עובדות חשובות:

  1. תפנו למכון פיזיותרפיה או לפיזיותרפיסט מקצועי.
  2. ברוב המכריע של המקרים ניתן לסייע באמצעות טיפול שמרני ע"י פיזיותרפיסט.
  3. ככל שהטיפול מתחיל מהר יותר לאחר הופעת הכאב, בשלב אקוטי, כך הטיפול יהיה יעיל יותר.
  4. לא ממהרים לעשות ניתוח. ניתוח מהווה מוצא אחרון (נעזרים בניתוח רק במקרים מאוד קיצונים).

כיצד פיזיותרפיה מסייעת להתגבר על פריצת דיסק?

אם נתמקד בטיפול מקצועי של פיזיותרפיסט, נציין שהוא יודע לאבחן את מקור הבעיה ולהציע מגוון שיטות יעילות שעדיפות על כימיכלים (כדורים למיניהם) או טיפולים פולשניים. בין היתר מדובר בשחרור רקמות שריר/עצב ע"י טכניקות שונות, תרגילים חיוניים שתפקידם להוריד כאב, לשפר תנועתיות ולחזק את שרירי הגב ושימוש בטכניקות מגוונות לפי הצורך כגון טרמותרפיה, דיקור מערבי, אלקטרותרפיה, שיטות שיפול שונות כגון מקנזי ומאליגן, עיסוי מקומי ועוד.

https://youtu.be/4-GjsqdlJOY

טיפולים משלימים

לאחר שיש דעיכה בכאבים ניתן להצטרף לקבוצות תרגול פיזיותרפיה. קבוצות קטנות מודרכות ע"י פיזיותרפיסטים אשר עושים תרגילים לשיפור תנועתיות, גמישות, חיזוק, שיווי משקל ובסה"כ שיפור התפקוד הגופני ומניעת חזרת הכאב.

חשוב לדעת!

  • לא מזניחים – למרות שלא פעם כאב מפריצת דיסק עשוי לחלוף לבד בתום מספר שבועות, עדיין חשוב להעניק טיפול מקצועי, במיוחד אם חלפו חודשיים והכאבים נשארו. מדוע? הנתונים מראים שמי שמזניח ולא מטפל, בהמשך עשוי לסבול מכאבים יותר משמעותיים – הבעיה עלולה להחריף.

  • התמדה חשובה – טיפול אינו מענה קסם. אין תנועה מהירה שניתן לעשות כדי להחזיר את המבנה לצורה המקורית, אלא מדובר בתהליך שלרוב ייקח בין 3 ל- 6 שבועות, כך שחשוב להיות סבלניים, לשתף פעולה ולהיות עקביים.

  • מטפלים במקור הבעיה – כאשר מטפלים במקור של הבעיה ולא רק בתסמינים, זוכים להשיג הקלה משמעותית, ואף הרבה פעמים באמצעות טיפולי פיזיותרפיה ממוקדים זוכים להימנע מניתוח. מהו ההיגיון? הורדת לחץ מהדיסק מסייעת לנטרל את תחושת הכאב. 

האם ניתן לרפא פריצת דיסק?

לבסוף נענה על השאלה שהרבה מטופלים שואלים – האם ניתן לרפא פריצות דיסק?

התשובה היא מאוד פשוטה. ניתן לרפא את כל הסימפטומים הקשורים לכך ולחזור לחיים רגילים לגמרי, הכוללים פעילות ספורטיבית, להרים ילדים או משקולות ולבצע עבודות מגוונות.

במכון פיזיומקס תמצאו מגוון טיפולים לבעיות השונות החל מפיזיותרפיה וסטיבולרית ועד לפיזיותרפיה לרצפת אגן.

שאלות נפוצות

חדשות טובות – פריצת דיסק אינה מחלה אלא מצב גופני נתון אשר לסירוגין מלווה בכאבים שונים ומגוונים ובהפרעות תנועה ו/או תחושה. ניתן ע"י טיפול להגיע לתפקוד תקין ללא כאבים, הגבלות תנועה או סימפטומים אחרים ולחזור לנהל חיים רגילים לחלוטין, הכוללים פעילות ספורטיבית, ביצוע עבודות מגוונות, נשיאת ילדים, הרמת משקולות – ועוד.

פיזיותרפיסט מנוסה ומקצועי יאבחן את מקור הבעיה שלכם ויציע לכם מגוון שיטות יעילות וטבעיות שעדיפות על נטילת כימיקלים מלאכותיים. טיפולי פיזיותרפיה יכללו שיטות שונות להורדת כאב, שחרור רקמות רכות, תרגילים להורדת כאבים, שיפור תנועתיות, חיזוק שרירי הגב ושימוש בטכניקות מגוונות נוספות כגון עיסוי מקומי, טרמותרפיה, דיקור מערבי, אלקטרותרפיה – ועוד.

מאמרים נוספים
פיזיותרפיה
קרע בגיד הכתף

מהו קרע בגידי המסובבים את מפרק הכתף (השרוול המסובב או ROTATOR CUFF) ומה הן דרכי הטיפול בו? השרוול המסובב, מורכב מקבוצה של ארבעה שרירים והגידים

קרא עוד »
כאבי גב
להפנות גב לכאבי הגב

כאבי גב תחתון הינם אחת הבעיות האורתופדיות השכיחות ביותר. למעשה רוב האוכלוסייה תסבול בזמן כלשהו מהתקף כאבי גב. הכאב יכול לנבוע ממקורות שונים כגון דיסקים,

קרא עוד »
קרלוס שוורץ
קרלוס שוורץ

מנהל מרכז פיזיומקס. פיזיותרפיסט מוסמך BPT מטעם אוניברסיטת תל אביב. מתמחה בפציעות אורתופדיות וספורט, שיקום וסטיבולרי ובעיות שיווי משקל וטיפול בגיל הזהב.

לקביעת תור פרטי ללא המתנה
לקוחות ממליצים
נילי טאו
5/5

מכון לפיזיותרפיה מעולה , צוות נהדר מקצועי מאוד, קשוב לצרכי המטופל תומך ואכפתי . מהמזכירות המקסימות לפיזיותרפיסט מחמוד התותח עד לקרלוס שתמיד הרגשה טובה ומקצועית . מודה להם שעזרו לי והחזירו אותי לתפקוד נורמלי ולחיים לאחר פציעה רצינית. ממליצה בחום .
תודה על הכל 🏆💐

ענת בלומנטל
5/5

הגעתי עם כאבים איומים בגב תחתון לאחר שנתפס
עם אי יכולת לשבת או לשכב ועם כאבים שלא נתנו מנוח אובחנתי וטופלתי אצל קרלוס בסה״כ שני טיפולים הטיפול היה מקצועי נעים ואמפטי וחזרתי לעצמי כמעט לחלוטין
ממליצה בחום על קרלוס ועל פיזיומקס בכלל

שירה הלוי
5/5

אני מטופלת בפיזיומקס (אצל קרלוס) וממליצה בחום!
אני עוסקת בספורט והטיפול שאני מקבלת מקצועי והחברה מאוד שירותית. בכל פעם שהגעתי קיבלתי טיפול מסור ורציני שהביא לשיפור מהיר במצבי.

Call Now Button